pas-covjekov-prijatelj

Udomljavanje psa – na što morate obratiti pozornost ako se odlučite na ovo plemenito djelo?

Udomljavanje pasa plemenit je čin. Osim što spašavate napuštenu životinju i pružate joj dom i ljubav, također stječete novog prijatelja. No, svaki pas je drugačiji i uvijek mu treba određeno vrijeme za prilagodbu na novu okolinu, pogotovo ako je u prošlosti bio nezbrinut i živio u lošim uvjetima. Kako biste svojem novom ljubimcu osigurali što bolji i lagodniji život, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam olakšati suživot s novim članom obitelji.

  1. U trenutku kada odlučite udomiti psa, razmislite o svojim životnim uvjetima, navikama i obavezama te pokušajte pronaći psa koji odgovara vašem načinu života. Uzmite u obzir veličinu (ovisno o tome živite li u stanu ili kući), aktivnost i potrebe psa kako biste bili sigurni da jedno drugome odgovarate.
  2. Razgovarajte s djelatnicima skloništa u kojem tražite psa kako biste dobili više informacija o psima koje razmatrate. Raspitajte se o njihovoj prošlosti, zdravstvenom stanju i temperamentu.
  3. Budite spremni na to da ćete morati uložiti vrijeme i trud da se vaš ljubimac prilagodi novom domu, rutini i načinu života. Mnogi psi koji su pretrpjeli zlostavljanje i napuštanje mogu zahtijevati dodatnu pažnju i brigu kako bi se osjećali ugodnije u novom okruženju. Nemojte ga prisiljavati na stvari kojih se boji ili koje ne razumije. Budite strpljivi jer pas mora znati da vam može vjerovati.
  4. Osigurajte sigurno okruženje za vašeg psa – miran i ugodan prostor u kojem se može osjećati sigurno, ogradu i ostala ograničenja kako ne bi mogao pobjeći van iz dvorišta ili nekog drugog prostora gdje obitava.
  5. Hranite ga zdravo! Hranjenje pasa kvalitetnom hranom pomaže u održavanju njegovog zdravlja. Savjetujte se s veterinarom o prehrani i zdravstvenom stanju vašeg psa kako biste bili sigurni da mu pružate adekvatnu prehranu.
  6. Obavljajte redovite veterinarske preglede kako biste svom ljubimcu osigurali zdrav i sretan život. Veterinar će vas savjetovati o preventivnim mjerama i liječenju eventualnih bolesti ili problema.
  7. Trudite se pravilno ga socijalizirati. Socijalizacija je ključna za zdravu i sretnu životinju, kao i vlasnika. Naučite svog psa kako se ponašati prema drugim ljudima i životinjama. Pohvalite ga kada se ponaša dobro te slobodno koristite poslastice kao nagradu.
  8. Pružite mu dovoljno tjelesne aktivnosti. Psi trebaju tjelesnu aktivnost kako bi održali svoje fizičko i mentalno zdravlje. Ovisno o pasmini, vaš pas može zahtijevati različite vrste i razine aktivnosti – šetnje, istrčavanje na livadi, razne igre, trčanje uz bicikl…
  9. Za kraj, ono najbitnije – volite ga! Vaša je dužnost da brinete o svojem psu i pružate mu ljubav. Psi su društvene životinje koje traže puno pažnje i ljubavi, ali isto tako tu ljubav znaju i uzvratiti!

Svaki pas je drukčiji i svakom se mora pristupiti na individualan način. Ukratko, važno je da se ponašate odgovorno i svom novom krznenom prijatelju pružite sigurno utočište puno ljubavi. Udomljavanje psa idealna je prilika da učinite nešto dobro za psa, zajednicu i na kraju – za vas. Vaša ljubav i briga mogu stvoriti trajno prijateljstvo, a pas će dobiti novu priliku za bolji i sretniji život.

UDOMI: Život usreći – i svoj i pseći!

Podijeli
Facebook
Email

Udomi me

Povezane objave

Psi koje odmah možete udomiti