Bela

Što morate znati o kastraciji?

Zbog čega je obvezna kastracija svakog mužjaka i ženke koji stignu u sklonište?

Ukupan broj nekastriranih pasa direktno utječe na statistiku broja napuštenih pasa, a nažalost kapaciteti skloništa su ograničeni i ne mogu primiti sve nezbrinute pse čiji broj svakodnevno zabrinjavajuće raste. U svrhu sprječavanja nekontroliranog razmnožavanja i smanjenja broja napuštenih životinja, zakonski je propisana obveza kastracije za sve pse koji se nalaze u skloništu. Odrasli psi kastriraju se za vrijeme boravka u azilu, a štenci nakon navršene spolne zrelosti. U slučaju da se pas udomi prije izvršene kastracije, udomitelji su obvezani ugovorom izvršiti kastraciju u dogovorenom roku.

Ukoliko udomitelji moraju sami obaviti postupak kastracije pasa, što im možete savjetovati?

Kastracija je stručni termin koji označava kirurško odstranjivanje muških ili ženskih spolnih žlijezda, tj. testisa kod mužjaka ili jajnika kod ženki. U svakodnevnom radu često smo svjedoci korištenja izraza „sterilizacija kuje“, što medicinski nije točno jer sterilizacija označava nemogućnost oplodnje, što je puno širi pojam, dok je za kirurški zahvat odstranjivanja spolnih žlijezda pravilnije koristiti izraz kastracija mužjaka ili kastracija ženke. Kastracija je kirurški zahvat koji je brz, provjeren i pouzdan, naročito u slučajevima mladih i zdravih životinja, dok kod onih starijih ili bolesnih pacijenata rizike možemo smanjiti prethodnim dijagnostičkim pretragama. Iz tog razloga se sve više vlasnika odlučuje na odabir preanestezioloških protokola kojima je cilj pronaći eventualne rizike koje je nemoguće uočiti općim kliničkim pregledom životinje. U većini slučajeva to su hematološka i biokemijska pretraga krvi, a ponekad su potrebne i druge pretrage, poput EKG-a, rentgena ili ultrazvuka.

Koje su prednosti kastracije?

Kastracijom muških pasa značajno se smanjuje rizik od pojave tumora testisa i prostate, smanjuje se rizik od nastanka spolnih infekcija, smanjuje se prirodna agresivnost psa pa time i mogućnost posljedičnih ozljeda i ugriza, smanjuje se nagon za lutanjem u potrazi za partnericom te neželjeno ponašanje poput učestalog mokrenja i obilježavanja teritorija. Kastracijom kuja značajno se smanjuje rizik od razvoja tumora mliječne žlijezde, sprječava se razvoj tumora i drugih bolesti maternice i jajnika, naročito infekcija maternice koje mogu biti životno opasne te se uklanja rizik od neplanirane skotnosti.

Koje informacije su bitne vlasniku koji se odlučuje za kastraciju psa ili kuje?

Prilikom svake kastracije provodi se stručno i praktično stabilan protokol kojem je cilj kirurški zahvat izvršiti u što ranijem roku na najsigurniji i najbezbolniji način za pacijenta. Vrlo je bitno psima uskratiti hranu 12 sati i vodu 2 sata prije zahvata. Vrijeme od ulaska psa u ambulantu do postoperativnog otpuštanja na kućnu njegu ukupno traje oko dva sata, od čega sam kirurški zahvat traje oko trideset minuta. Nakon dolaska kući psu je potrebno omogućiti mir i udobnost u odgovarajućoj tamnijoj prostoriji, hranu i vodu treba uskratiti narednih 4-6 sati, a lizanje rane sprječava se stavljanjem elizabetanskog ovratnika. U idućih dva tjedna treba spriječiti teže fizičke aktivnosti, a nakon deset do četrnaest dana s kirurške rane se skidaju vanjski šavovi.

Također, što o kastraciji kaže Marko Lukanec, univ. mag. med. vet., poslušajte u videu:

Podijeli
Facebook
Email

Udomi me

Povezane objave

Psi koje odmah možete udomiti