štene

Prva dva tjedna uz psa – novog člana obitelji

Dovođenje novog krznenog člana obitelji u vaš dom može biti uzbudljivo i neponovljivo iskustvo. Ipak, prva dva tjedna bit će stresna i za vas, ali i za psa. U nastavku donosimo savjete koji će vam olakšati međusobnu prilagodbu i njegovu prilagodbu u novom domu.

Prvi dan sa psom

Prilagodite svoj dom
Prije dovođenja novog psa, provjerite je li vaš dom spreman za njegov dolazak. Uklonite sve opasne predmete ili biljke, osigurajte labave žice i kablove te pripremite mjesto za jelo, spavanje i igru.
Upoznajte ga s njihovim novim domom
Pokažite svom novom psu svoj dom i upoznajte ga s prostorom koji ste predvidjeli posebno za njega. Dopustite mu da istražuje i da se udomaći u svom novom okruženju.
Osigurajte mir
Pas će reagirati na nove prizore, mirise i zvukove koji ga okružuju. Kako biste ga oslobodili stresa, osobito ako je u pitanju štene koje je odvojeno od majke, osigurajte mirno okruženje.
Provedite vrijeme zajedno
Provedite vrijeme sa svojim novim ljubimcem igrajući se i zbližavajući se. To će pomoći u izgradnji snažne veze između vas i vašeg novog prijatelja. Ipak, imajte na umu da u svemu treba postojati određena granica. Isto vrijedi i za vrijeme koje provodite zajedno na koje je važno obratiti pozornost kako pas ne bi negativno reagirao u vašoj nagloj odsutnosti.
Budite strpljivi
Vašem će novom psu možda biti potrebno određeno vrijeme da se prilagodi novoj okolini, a rezultat toga moglo bi biti tjeskobno ili nervozno ponašanje. Budite strpljivi i dopustite mu da se prilagodi. Prirodu ipak nije moguće kontrolirati.
Uspostavite rutinu
Psi napreduju kad u njihovom životu postoji određena rutina, stoga pokušajte postepeno uspostavljati dosljedan raspored za hranjenje, šetnju i igru već od prvog zajedničkog dana. To će pomoći vašem psu da se osjeća sigurnije i manje tjeskobno u novom domu.
Postavite granice
Uspostavite pravila i granice od prvog dana. Odredite u kojim dijelovima doma vaš pas smije boraviti i što na određenim mjestima smije raditi, sa čime se može igrati, gdje može spavati te koja ponašanja su prihvatljiva i koja nisu.
Držite ga na oku u svakom trenutku
Dopustite svom novom članu obitelji da istražuje, no nadgledajte ga u svakom pokretu. Sjetite se da se on tek prilagođava na novi prostor. Dopustite mu da on priđe vama, umjesto da vi prilazite njemu (psi, osobito štenci, mogu postati previše osjećajni i vezani ako je njihov kontakt s ljudima pretjeran).

Prva noć sa psom

Osigurajte udoban prostor za spavanje
Osigurajte svom psu udoban krevet, transporter ili kavez za spavanje. Provjerite je li prostor za spavanje udoban, tih i topao. Također, možete se poslužiti dekama i ručnicima s poznatim mirisima kako bi se vaš pas osjećao ugodnije.
Provedite vrijeme zajedno
Prije spavanja provedite kvalitetno vrijeme sa svojim novim psom. To može biti igra ili maženje. Takav pristup vašem će psu pomoći da se osjeća opuštenije i sigurnije.
Izbjegavajte odvajanje
Prve noći preporučujemo novog člana obitelji držati u svojoj blizini kako biste izbjegli ili barem ublažili njegov strah od odvajanja. Najbolja opcija za prvu noć je spavanje u transporteru koji možete postaviti u svoju spavaću sobu ili izvan nje, ali ipak dovoljno blizu.
Budite spremni za nezgode
Vaš novi krzneni prijatelj možda još nije u potpunosti naučen na život u unutarnjem prostoru, stoga budite spremni na nezgode. Stavite jastučiće za štence ili novine na pod pored njegovog mjesta za spavanje i što prije očistite ostatke nezgoda kako se miris ne bi zadržao te kako bi se nezgode manje ponavljale.

Nakon što smo prošli ono što je važno za stabilan, siguran i ugodan početak vašeg suživota, u nastavku donosimo važne savjete za prva dva tjedna sa psom – novim članom obitelji.

Hranjenje

Prije nego što psa dovedete kući, istražite i odredite vrstu hrane koja je prikladna za njegovu pasminu, dob i razinu aktivnosti. Posavjetujte se s veterinarom ako niste u potpunosti sigurni što biste trebali odabrati. Uspostavite raspored hranjenja i pridržavajte ga se. Konzistencija je neophodna za probavu i cjelokupno zdravlje vašeg psa. Podijelite dnevnu porciju u dva do tri mala obroka i hranite ga svaki dan u isto vrijeme.

Izbjegavajte prekomjerno ili nedovoljno hranjenje mjerenjem porcija hrane. Slijedite smjernice za hranjenje na pakiranju odabrane hrane ili se obratite veterinaru za preporuke. Pobrinite se da vaš pas ima pristup svježoj vodi u svakom trenutku. Pratite njihov unos vode kako biste bili sigurni da su adekvatno hidrirani, osobito tijekom vrućeg ljetnog vremena ili povećane razine tjelesne aktivnosti. Ne hranite svog psa ostatcima ljudske hrane. To može uzrokovati probleme s probavom, pretilost i problematično ponašanje.

Pazite na znakove alergije ili intolerancije na hranu. Obratite pozornost na reakcije psa na njegovu hranu. Ako primijetite ikakve znakove alergije ili intolerancije na hranu, poput povraćanja, proljeva ili kožnih osipa, obratite se veterinaru. Hranjenje tijekom prva dva tjedna može se učiniti izazovnim, no uspostavom rasporeda hranjenja, praćenjem porcija hrane i unosa vode te izbjegavanjem hranjenja ostatcima ljudske hrane, pomoći ćete svom krznenom prijatelju da se brzo i mirno prilagodi svom novom domu.

Veterinarski pregled

Prvi odlazak veterinaru može biti stresan i za vas i za vašeg krznenog prijatelja, ali to je važan korak u održavanju zdravlja i dobrobiti vašeg ljubimca, stoga je jednako važno odabrati veterinara kojem vjerujete. Zatražite preporuke drugih vlasnika pasa i pronađite nekoga tko je iskusan u radu sa psima i s kim će se vaš pas osjećati sigurno.

Ako posjedujete dokumentaciju o zdravstvenom stanju svog psa, ponesite je već na prvi posjet veterinaru. Uz to, ponesite i omiljenu igračku svog psa, ali i nagrade za poslušnost.
Ako ne posjedujete ikakvu dokumentaciju, pripremite se za pitanja o trenutnom zdravstvenom stanju svog ljubimca kako biste veterinaru mogli pružiti potrebne informacije. Također, budite spremni i za moguća testiranja i cijepljenja, a posebno na reakcije psa.
Prvi odlazak veterinaru sa psom bit će manje stresan ako slijedite ove savjete i, naravno, ako kvalitetno pripremite i sebe i njega.

Šetnje

Prije odlaska u prvu šetnju, pobrinite se da imate svu opremu za psa, kao što su povodac, ogrlica i vrećice za izmet. Također, odaberite mjesto za šetnju koje je sigurno i prikladno za vašeg psa.
Obavezno ga držite na povodcu radi njegove i vlastite sigurnosti kao i sigurnosti drugih oko vas.
Prva je šetnja novo iskustvo. Omogućite mu vrijeme za istraživanje i prilagodbu prostoru, ali nadgledajte ga kako ne bi konzumirao ništa opasno ili štetno za svoje zdravlje.

Strategija za ugodnu i nesmetanu šetnju je planiranje rute na temelju sposobnosti vašeg psa na koje mogu utjecati dob, zdravstveno stanje, jačina i veličina psa. Planiranje rute ovisi i o vremenskim uvjetima, koji, osim na psa, utječu i na vas. Za vrijeme velikih ljetnih vrućina sigurno nećete odabrati šetnju gorućim gradskim betonom.

Ključ uspješna prva dva tjedna s vašim novim ljubimcem su dosljednost, strpljenje i ljubav. Uz vrijeme i trud, vi i vaš novi krzneni prijatelj stvorit ćete snažnu vezu koja će trajati cijelog života.
Budite ustrajni u odlukama koje ste donijeli i pravilima koja trebaju biti ispoštovana kako bi vaš zajednički život bio što harmoničniji i ispunjeniji. Uživajte u prvim trenutcima s njime jer, ne zaboravite, brzo će narasti!

Socijalizacija

Socijalizacija psa proces je prilagođavanja psa drugim ljudima, životinjama i okolini kako bi postao društveno siguran u različitim situacijama. Donosimo vam nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći u snalaženju u socijalizaciji psa.

  1. Izložite psa različitim situacijama: Postupno uvodite svog novog kućnog ljubimca u različite situacije, poput druženja s drugim psima i ljudima, putovanja u automobilu, šetnje u različitim okruženjima i susreta s drugim životinjama kako bi se što brže i jednostavnije prilagodio.
  2. Posjećujte društvene događaje za pse: Društveni događaji za pse, poput škola za pse i susreta pasa, mogu biti odličan način za socijalizaciju vašeg psa. Tamo možete upoznati druge vlasnike pasa, a svojem psu omogućiti interakciju koja mu je potrebna.
  3. Nagradite pozitivno ponašanje: Nagradite svog psa za dobro ponašanje koje uključuje ignoriranje drugih pasa i ljudi ili mirno ponašanje u novim situacijama. To će pomoći vašem psu da povezuje pozitivne asocijacije s novim situacijama i ljudima.
  4. Budite strpljivi i uporni: Socijalizacija psa može biti dugotrajan proces. Budite strpljivi i uporni te nastavite uvoditi svog psa u nove i zanimljive situacije.

    Važno je napomenuti da socijalizacija ne znači samo da vaš pas postaje prijateljski raspoložen prema drugim psima i ljudima. Socijalizacija je važna i radi razvijanja samopouzdanja psa te osjećaja sigurnosti u novim situacijama kako bi izbjegao stres i anksioznost.

Dresura

Kad u svoj dom dovodite novog krznenog člana obitelji, važno je već u početku odrediti pravila i uvesti rutinu. Ispravljanje ponašanja kad završi prva faza ”smilovanja” svim manje prihvatljivim oblicima ponašanja, koju prolazi svaki novi vlasnik psa, može biti vrlo zahtjevan i mukotrpan zadatak.
Kako biste izbjegli takve događaje, preporučujemo da se odmah bacite na posao. U nastavku vam donosimo nekoliko koraka koji će vam olakšati snalaženje u prvim tjednima dresure psa.

• Učenje osnovnih naredbi
Važno je da pas nauči osnovne naredbe poput “sjedni”, ”k nozi”, “lezi” i “čekaj”. To će mu pomoći da razumije vaše zahtjeve i brže se prilagodi svojoj novoj okolini. Kada pas uspješno izvrši naredbu, uvijek ga nagradite poslasticom ili pohvalom.
Upravljanje ponašanjem
Upravljajte ponašanjem svog psa u kući pomoću ograničenja prostora ili upotrebe kaveza/transportera. Pas će se osjećati sigurnije kad ima svoj prostor i to će mu pomoći u prilagodbi novom okruženju. Pored toga, ograničavanje prostora pomaže u sprječavanju uništavanja stvari u kući i smanjuje mogućnost nesreća.
Učenje socijalizacije
Vodite psa na društvene događaje poput škola za pse i susreta pasa kako bi navikao na druge pse i ljude. Ovo će mu pomoći da se društveno prilagodi novom okruženju i izbjegne nepotreban stres i tjeskobu.
Redovita vježba
Redovita vježba je važna za zdravlje i sreću vašeg psa, ali može pomoći i u održavanju njegovog ponašanja pod kontrolom. Psi koji se redovito kreću i vježbaju manje su skloni neprihvatljivom ponašanju i agresiji koje često izaziva nepotrošena, odnosno pogrešno usmjerena energija.
Dresuru je potrebno provoditi svakodnevno u kratkim intervalima, u trajanju od pet do deset minuta. Nikad nemojte zaboraviti nagraditi svog psa, poslasticom ili igračkom, za uspješno izvršen zadatak. Nikad nemojte kažnjavati svog psa ako nije izvršio zadatak.
Više o dresuri i detaljnim koracima možete pročitati u našem blogu Osnovne naredbe koje bi trebao savladati svaki pas.

Prva dva tjedna s novim psom predstavljaju vrlo važnu i osjetljivu fazu za stvaranje odnosa i uspostavljanje rutine s vašim novim ljubimcem. Svaki početak je težak, pa tako i ovaj, no razrađenim planom, rutinom, uz puno ljubavi i strpljenja, vaš će se pas brzo prilagoditi svom novom domu te postati sretan i dobro odgojen član obitelji.

Podijeli
Facebook
Email

Udomi me

Povezane objave

Psi koje odmah možete udomiti